Hatha Yoga, eğer Yoga’ya yeni başlıyorsanız sizin için en uygun seçenek olacaktır.
Yoga duruşları, meditasyon, nefes teknikleri ve gevşeme tekniklerinin çalışıldığı bu derslerde daha ileri seviye pratikleriniz için güvenli bir temel oluşturabilirsiniz.
Programımızda bulunan Hatha Yoga, Zero-Point ( yoga-mobility-calisthenics çalışmalarını içeren mix bir türdür ) ve Restoratif-Terapötik derslerimiz yeni başlayan veya temel seviyede pratikle yapmak isteyen katılımcılarımız için uygundur.
4-6 ay düzenli Yoga pratiği yapmış, Yoga asanaların temel hizalanmalarına aşinalık kazanımış ve beden farkındalığı oluşmuş katılımcılarımız Hatha Yoga- Mobility – Calisthenics alanlarının sentezi olarak tasarlanmış AsanaPoint1 ve Asanapoint2 derslerimize katılarak daha yoğun güç, konsantrasyon, denge ve daha derin esneklik öğeleri içeren pratiklerimizi deneyimleyebilirler.
Yoga pratiklerinde katılımcıların kendi fiziksel, mental ve ruhsal sınırlarını keşfetmesi, farketmesi; ve bu sınırlara saygı göstererek pratik yapması önemlidir. Ayrıca pratik için uygun ve rahat hareket edebildiğiniz kıyafetler tercih etmeniz ve pratik öncesi yemek yenilmemeniz önerilmektedir.
Evet herkes yoga yapabilir. Yoga, farklı seviyelerde ve şekillerde uygulanabilir ve yoga duruşlarının her yaş ve beden tipine uygun varyasyonları bulunabilir. Ancak, herhangi bir sağlık durumu veya kısıtlama varsa, öncelikle doktorunuza danışmanız ve süregelen rahatsızlığınız çözümüne yönelik tedavi ve terapötik süreçler tamamlandıktan sonra yoga grup derslerine dahil olabilirsiniz.
Hatha yoga, genellikle yeni başlayanlar için harika bir başlangıç noktası olabilir çünkü temel pozları ve nefes tekniklerini içerir ve daha yavaş bir tempoya sahiptir.
Tek bir yoga dersine katılsanız dahi bu sizin için faydalı ve iyileştiricidir.
Ancak Yoga uygulamalarının sunduğu ruhsal, mental ve bedensel faydaların uygulayan kişi tarafından hissedilmesi ve gözle görülür farklılıkların oluşması; pratiğin sıklığına, düzenli devamlılığına, derinliğine ve devam ettiğiniz derslerin sizin ihtiyaçlarınıza uygunluğuna göre değişmektedir. Ve bu sorunun genel geçer net bir cevabı yoktur. Yoga yolculuğunda ve yaşamda herkes kendi hızında ilerlemektedir.
Yoga yapmak için en uygun saatler gündoğumu ve gün batımı saatleridir. Ancak bundan daha önemli bir konu var ki o da, sizin kendinize ayıracağınız zamanı belirlemeniz ve rutinleriniz içerisinde kendiniz için en uygun zamanı seçmeniz. Böylece yoga pratikleriniz daha sürdürülebilir ve sürekli hala gelebilir.
Evet, tam da bu nedenle Yoga pratiklerine başlamalı ve bunu düzenli hale getirmelisiniz. Yoga pratiklerinde beden eş zamanlı olarak güç, denge ve esneklik kazanırken bir yandan da ruhsal ve mental olarak kendimizle bağlantıya geçerek farkındalık kazanırız. Yoga’ya yeni başlayanlar için uygun olan pratikler ve stiller ile başlamaya özen gösterebilirsiniz. Pratikte önemli olan, vücudunuzu dinlemek ve kendi sınırlarınızı zorlamadan ve hırsa kapılmadan nazikçe ilerlemektir.
Evet, Yogaya başlamak isteyenler için uzaktan eğitim seçenekleri özellikle pandemi sonrası oldukça yaygınlaşmıştır. Ev ortamında yoga pratiği yapabilmeniz için gerekli ekipmanları edindikten sonra YouTube üzerinden videolar ile veya Zoom etkinliklerinde canlı olarak yoga pratiği yapabilirsiniz.
Ancak pratik esnasında sizi gözlemleyen, düzeltmeler ile duruşlardaki hataları giderip ve derinleşmenizi sağlayan eğitmenler ile Yoga temellerini öğrenip üzerine bireysel pratiklerinizi kurgulamanızı ve uzaktan eğitim seçeneklerini değerlendirmenizi öneriyoruz.
Yoga pratikleri için en temel gereksinim yoga matıdır ve buna ek olarak yoga bloğu, tekerleği ve yoga kemeri pratiğinizi destekleyecek ve derinleştirmek için yardımcı olacaktır. Ayrıca, yoga alanınızı tütsülerle, aroma teraportik yağlar ile arındırmanızı da öneririz.
Ancak yoga matı dahi olmadan uygulayabileceğiniz bir çok asana (yoga duruşu) olduğunu da hatırlatalım. Meditasyon, nefes, derin gevşeme pratikleri için yoga matına dahi ihtiyacınız yoktur.
Yoga pratiğinin sayısız faydaları vardır. Hareketsizlikten kaynaklanan kronik ağrıları azaltır, bedensel fonksiyonların düzenlenmesine katıkıda bulunur. Eklem ve kasların güç, esneklik ve denge kazanmasını sağlar, hareketlilik ve koordinasyon becerilerimiz artar. Nefes ritmini düzenler, tansiyonu, dolaşımı ve matabolizmayı dengeler. Daha kolay odaklanmanızı sağlar, sinir sistemini dengeler, uyku kalitemizi artırır ve tepkisel davranışları azaltır.